Тэма ўроку: \" жывёльны свет Беларусі\" icon

Тэма ўроку: " жывёльны свет Беларусі"



НазваниеТэма ўроку: " жывёльны свет Беларусі"
Дата конвертации15.09.2012
Размер173.91 Kb.
ТипДокументы
источник

- -

Тэма ўроку: " жывёльны свет Беларусі"

Мэта ўроку: Замацаваць матэрыял па тэме: "Раслінны і жывёльны свет Беларусі".

Задачы ўроку: выхаванне беражлівага дачынення да прыроды, развіццё культуры прамовы навучэнцаў, замацаванне атрыманых ведаў.

Абсталяванне: класная дошка з запісам тэмы ўроку, карта прыродных зон ,табліцы жывёлін і птушак, індывідуальныя контурныя карты, аўдыёзапіс "Галасы лесу".

Ход уроку.

I. Арганізацыйны момант.

Настаўнік: Аб людзі, думаю, у ўсіх у нас

Ёсць маці адна

Па імяні Прырода!

У ёй для ўсіх хапляе дабрыні,

І мы жывем, захаваўшы навекі

У душы яе выдатныя рысы -

Палі, лясы, лугу, моры і рэкі.


II. ^ Новы матэрыял

Жывёльны свет лясоў.

Настаўнік:

У якіх прыродных зонах размешчана Беларусь? Якой раслінасць тыпова для гэтай зоны?

Вучань: Зона змешаных шыракалісых лясоў.Пералічваюць тыпавую расліннасць лясоў: сасна , бяроза, асіна, елка, дуб, клён, ясень.


А якія жывёлы насяляюць зону змешаных шыракалістых лясоў?

Вучань: вожык, крот,мышы, дзік, куніца, высакародны алень, лось, заяц, касуля, дзік, зубр,лісіца, воўк, ласка, радзей — рысь, буры мядзведзь, рысь, гарнастай, барсук, санітар леса- дзяцел, рабчык, дразды, зязюля, сініца, пеначка, 10 відаў соў, ястрабы, каршукі, яшчаркі, вужы, гадзюкі , розныя насякомыя.


Настаўнік: Як лес уплывае на клімат?

Вучань: Абараняе глебы ад воднай і ветравы эрозій, , беражэ запасы пітнай і мінеральнай вод.

Жывёльны свет вадаёмаў і ўзбярэжжаў.

Лінь, карась, шчупак, язь…. Прадоўжыць пералік!

Вучні даюць дапаўненні.

Жывёльны свет антрапагенных відаў.

Мышы, краты, вожыкі, заяц,……


^ Ахова жывёльнага свету.

Разнастайнасць жывёліны свету Беларусі ў цяперашні час прадстаўлена 457 відамі пазваночных і больш 20 тыс. відаў беспазванковых жывёлін. Сысучыя прадстаўленыя 73 выглядамі. Сярод іх адным з унікальных з'яўляецца белавежскі зубр, колькасць якога зараз дасягнула 472 асобін. У лясах паўночнай часткі рэспублікі насяляе не меней 100 мядзведзяў. У адрозненне ад большай часткі тэрыторыі Еўропы, дзе воўк знішчаны, у Беларусі налічваецца каля 2 тысяч асобін. Сярод пазваночных жывёлін, найбольшай разнастайнасцю адрозніваюцца птушкі, лік выглядаў якіх (305) у 2 разу перавышае лік выглядаў сысуноў, гадаў і земнаводных разам узятых. З гадаў сустракаецца 1 выгляд чарапах, 3 - яшчарак і 3 - змей. З амфібій насяляе 2 выгляду трытонаў і 10 выглядаў атрада бясхвостых. У складзе ихтиофауны 59 выглядаў рыб, з якіх 45 ставіцца да абарыгенных, астатнія завезеныя для акліматызацыі і гадоўлі.

Шэраг прадстаўнікоў фаўны рэспублікі маюць рэсурсавае значэнне і выкарыстоўваюцца ў гаспадарчай дзейнасці. З сысуноў Беларусі найбольшае рэсурсавае значэнне маюць лось, кабан, казуля, зайцы - русак і бяляк, вавёрка, воўк, лісіца. Істотнае значэнне могуць мець таксама алень, бабёр, ондатра, амерыканская норка і куніца.

У Рэспубліцы Беларусь створаныя спрыяльныя ўмовы для ажыццяўлення дзейнасці па ахове біялагічнай разнастайнасці. У міжнародным плане рэспубліка далучылася да ўсіх асноўных міжнародных канвенцый у вобласці аховы біяразнастайнасці. У межах рэспублікі ў адпаведнасці з патрабаваннямі Чырвонай кнігі выяўлена і прынята пад ахову землекарыстальнікамі 1580 месцаў пасялення 77 выглядаў жывёлін. Шэраг рэдкіх выглядаў жывёлін, асабліва птушак, акрамя нацыянальнага, маюць міжнародны ахоўны статут і ахоўваюцца ў адпаведнасці з міжнароднымі канвенцыямі, да якіх далучылася Рэспубліка Беларусь.


Чырвоная кніга.

Заказнікі, запаведнікі,нацыянальныя паркі.

фізхвілінка- гульня: Калі "драпежнік" - сядзі ціха, калі "траваедныя" - пляскаем у ладкі. (заяц, ліса, мядзведзь, ласка, хамяк, барс, зубр, рысь, тур, воўк, алень, мыш, соня, кабан, ондатра).

^ Дамашняе заданне Хатняе заданне: намаляваць малюнак на тэму "Каханы звер, або птушка Беларусі".


III. Замацаванне вывучанага матэрыяла..

Настаўнік: Якіх жывёлін мы сустрэлі сёння на ўроку?

Вучні, адказваючы, робяць паведамленні аб кожным жывёліне.


Настаўнік: Што за звер лясной

Устаў, як слупок пад хвояй

І варта сярод травы,

Вушы больш галовы?

Вучань: Заяц.

Настаўнік: Хто ўзімку халоднай

Блукае злы, галодны?

Вучань: Воўк.

Настаўнік: Хвост пухнаты,

Мех залацісты,

У лёску жыве,

У вёсцы курэй крадзе.

Вучань: Ліса.

Настаўнік: Думаў, котка, -

Крыкнуў "Псік!"

Апынулася - гэта

Вучань: Рысь.

Настаўнік: Самы ласкавы звер?

Вучань: Ласка.


Настаўнік: Самае прыгожае жывёліна лясы?

Вучань: Алень.

Настаўнік: Хто прызямляецца на свае рогі?

Вучань: Тур.

Настаўнік: Самае магутнае на выгляд жывёліна?

Вучань: Зубр.

Нанясенне на контурную карту нацыянальных паркаў, заказнікаў, запаведнікаў


IV. Выснова.

Настаўнік: Чаму ў нашай краіне прыняты Закон аб ахове прыроды, які абавязвае ўсіх нас ахоўваць прыродныя багацці, правільна іх выкарыстаць.

Вучань: Запаведнікі і заказнікі - гэта то, дзе прырода захоўваецца ў некранутым выглядзе. У запаведніку нельга секчы дрэвы, паліць вогнішчы, паляваць на жывёлін і птушак.

Для рыбы патрэбна чыстая вада - будзем ахоўваць нашы вадаёмы. У лясах, стэпах, горах розныя каштоўныя жывёліны - будзем ахоўваць нашы лясы, стэпы, горы.

Рыбе - вада, птушцы - паветра, зверу - лесА чалавеку патрэбна Радзіма. І ахоўваць прыроду - значыць ахоўваць Радзіму!


^ Дадатковы тэкст!

V. Падвядзенне вынікаў ўроку.


Даведкавы матэрыял да ўроку.


ВОЎК (Canis lupus), самы буйны прадстаўнік сямейства ваўчыных. Даўжыня цела 100-140, хваста 30-50 гл, вышыня да 90 гл, маса ад 30 да 75 кг. Галава падоўжаная, з выцягнутай пысай. Зубы вострыя, драпежныя з вялікімі ікламі. Вушы стаялыя, завостраныя. Ваўкі маюць вельмі востры нюх, якое ўлоўлівае пах на адлегласці 1,5 км. Канечнасці высокія, пальцеходящие, пярэднія пяціпальцавыя, заднія четырехпалые. Кіпцюры невтяжные, тупыя, слабоизогнутые. Цела ў вобласці крыжа трохі ніжэй, чым у вобласці лапатак. Мех пераважна шэры, узімку гушчыні, чым улетку. Самец буйней самкі. Арэал ваўка ахоплівае Еўразію, Афрыку, Паўночную і Цэнтральную Амерыку да Коста-Рики і ўзбярэжжа Грэнландыі. Засяляе ўсе ландшафты ад тундр да пустэльняў і высакагор'яў. Падвіды ваўка адрозніваюцца памерамі і адценнямі меха. Самыя буйныя і светлыя - палярныя ваўкі.

Воўк актыўны ўначы, сілкуецца любымі жывёлінамі, насялялымі ў яго арэале. У зімовы час аснову рацыёну складаюць капытныя, улетку - драбнейшыя хрыбетнікі, гады, муры яйкаў, казуркі і ягады. Галодны воўк, здольны з'есці да 10 кг мяса, але звычайная сутачная норма 2-6 кг. У галодны час не грэбуе падалкай, вядомыя выпадкі канібалізму.

Акрамя перыяду размнажэння, ваўкі, як правіла, жывуць у зграях, якія складаюцца з 6-10 асобін. У зграі выконваецца строгая іерархія. Важак зграі амаль заўсёды самец (воўк-"альфа"). У зграі яго можна пазнаць па прыпаднятым хвасце. Сярод самак таксама ёсць свая ваўчыца-"альфа", якая звычайна ідзе наперадзе важака. У моманты небяспекі або палявання воўк-"альфа" становіцца на чале зграі. Далей на іерархічнай лесвіцы размяшчаюцца сталыя падпарадкаваныя чальцы зграі і адзінкавыя ваўкі, держащиеся на перыферыі. Ніжэй усяго каштуюць якія падраслі ваўчаняткі, якіх зграя прымае толькі на другі год. Сталыя ваўкі ўвесь час правяраюць сілу вышэйстаячых ваўкоў. У выніку, маладыя ваўкі, сталеючы, паднімаюцца вышэй па іерархічнай лесвіцы, а якія старэюць ваўкі апускаюцца ўсё ніжэй. Гэтак развітая сацыяльная структура значна падвышае эфектыўнасць палявання. Ваўкі ніколі не падцікоўваюць здабычу, яны заганяюць яе. Пераследваючы здабычу, ваўкі падзяляюцца на невялікія групы. Здабыча дзеліцца паміж чальцамі зграі адпаведна рангу. Старыя ваўкі, не здольныя ўдзельнічаць у сумесным паляванні, прытрымліваюцца за зграяй у аддаленні і здавольваюцца астаткамі яе здабычы.

Ваўкі - манагамныя жывёліны. Гон адбываецца ўзімку. Спарванне паміж жывёлінамі вышэйшага рангу з'яўляецца своеасаблівым унутраным кантролем нараджальнасці. Логавішча ваўкі ўладкоўваюць у расколінах скал, у нішах, на схілах яраў, пад вывернутымі каранямі дрэў. Часам прыстасоўваюць норы іншых звяроў, радзей рыюць іх самастойна. Цяжарнасць доўжыцца 63 дня. У сакавіку-красавіку ваўчыца прыносіць 4-8 дзіцянятаў, якія да 6 месяцам становяцца цалкам самастойнымі. У выхаванні і кармленні ваўчанятак прымае ўдзел уся зграя. У перыяд, калі ваўчыца-"альфа" прыносіць нашчадства, у яе паводзінах з'яўляюцца рысы дамінавання. Маладыя ваўкі, не ужившиеся ў зграі, спарваюцца з самотнымі ваўчыцамі і ствараюць новую зграю.

Ваўкі тэрытарыяльныя жывёліны. Межы ўчастку адзначаюцца і строга ахоўваюцца. Для зносін ваўкі выкарыстаюць міміку, розныя паставы, становішча хваста, выццё, які адрозніваецца ў мацёрых самцоў, ваўчыц і маладых ваўкоў.

Вядомыя выпадкі гібрыдызацыі ваўкоў з сабакамі. Некаторыя пароды сабак, такія як эскімоскія сабакі, адбыліся ад ваўкоў. Воўк занесены ў Міжнародную Чырвоную кнігу (для Расіі гэта неправамерна).

ЗАЙЦЫ (Leporidae), сямейства сысуноў атрада зайцеобразных. Ок. 50 выглядаў, у т. ч. бяляк, русак, дзікі трус, толай, маньчжурскі заяц. Асобныя выгляды прыстасаваныя да хуткага бегу, капанню, плаванню, лажанню. Распаўсюджаныя паўсюдна, за выключэннем выспы Мадагаскар, паўднёвых абласцей Паўднёвай Амерыкі і Антарктыда. Вядуць актыўную, адзінкавую выяву жыцця; сталых сховішчаў не маюць. Размножваюцца да 4 раз у год. У кодле 2-8 (да 15) дзіцянятаў. Дзіцяняты з'яўляюцца на святло на голай зямлі, відушчыя, пакрыццё поўсцю. Ужо ва ўзросце некалькіх дзён могуць самастойна перасоўвацца. Трусы жывуць у норах калоніямі. Дзіцяняты нараджаюцца голымі, сляпымі, бездапаможнымі. Аб'ект здабычы і спартовага палявання (дзікі трус, заяц-русак і інш.). Акліматызаваныя ў Аўстраліі, Новы. Зеландыі. Некаторыя выгляды зайцаў наносяць вялікую шкоду пашам, фруктовым садам, лясным пасадкам. Асобныя выгляды распаўсюджваюць пераносчыкаў прыродна-очаговых інфекцый. 4 выгляду ў Чырвонай кнізе Міжнароднага саюза аховы прыроды і прыродных рэсурсаў (МСОП).

БЯЛЯК (заяц-бяляк; Lepus timidus), млекопитающее сямействы зайцаў атрада зайцеобразных; даўжыня цела беляка 50-60 гл, часам да 75 гл, маса да 5,5 кг. Свой назоў заяц атрымаў за беласнежны зімовы мех. Сустракаецца бяляк у лясах і тундрах усёй Паўночнай Еўразіі - ад берагоў Паўночнага Ледавітага акіяна да Манголіі, а таксама на поўначы Паўночнай Амерыкі. Акліматызаваны бяляк і ў Паўднёвай Амерыцы. Ва ўмераных шырынях зайчыхі звычайна прыносяць па дваіх-пяцёра зайчанят два-тры разу за лета. На поўначы зайцы размножваюцца адзін раз у году, але велічыня кодлы больш - 6-9 зайчанят. Бяляк - аб'ект здабычы (мех, мяса). Заяц-русак (Lepus europeus) на зіму таксама апранае белы кажушок, але яго можна адрозніць ад русака па чорнай палосцы на хвасце. Колькасць зайцаў у суровых паўночных умовах схільная моцным ваганням.

ЛІСІЦЫ (Vulpes), род драпежных сысуноў сямейства ваўчыных; уключае каля 10 выглядаў. У адрозненне ад ваўкоў у лісіц больш прысадзістае цела, галава з падоўжанай вострай пысай, вялікія завостраныя вушы, вочы з вертыкальна-авальнымі зрэнкамі. Лісіцы сустракаюцца ў Еўразіі, Паўночнай Амерыцы, Афрыцы, завезеныя ў Аўстралію.

Шырока распаўсюджаная звычайная, або рудая лісіца (Vulpes vulpes). Даўжыня яе цела да 90 гл, хваста да 60 гл. У большасці выпадку афарбоўка спіны ярка-рудая, пуза белае, часам чорнае. Існуе 14-15 падвідаў рудай лісіцы, такое іх мноства звязана з шырокасцю арэала. Яна насяляе не толькі ў лясах, але і ў тундры, стэпах, пустэльнях і ў горах, але аддае перавагу адчыненую мясцовасць з пралескамі і гаямі. Рудая листца селіцца ў самастойна выкапаных або кінутых норах, часам у натуральных сховішчах: дуплах, расколінах.

Паўсюдна аснову яе сілкавання складаюць грызуны, галоўнай выявай полевки, зайцы, дзіцяняты капытных, птушкі, розныя расліны, рыба, гады, а таксама падалка. Спецыфіка сілкавання шмат у чым залежыць ад серады пасялення. Падчас палявання лісіца выяўляе вельмі складаныя формы паводзін (невыпадкова ў рускім фальклоры з'яўляецца знак хітрасці і розуму).

Рудая лісіца вядзе адзінкавую выяву жыцця, але ў перыяд размнажэння пары аб'ядноўваюцца для сумеснай гадоўлі нашчадства. Гон адбываецца з снежня па сакавіку, цяжарнасць доўжыцца 49-58 сутак. У кодле ад 4 да 12 лісянят, пакрытых цёмна-бурым пухам. У выхаванні дзіцянятаў удзельнічаюць абодва бацькі.

Лісіцы нішчаць шкодных грызуноў і часта становяцца ахвярамі эпизоотий. Гэта аб'ект пушной здабычы і звероводства. З дапамогай селекцыі звычайнай лісіцы выведзеныя серабрыста-чорная, плацінавая і іншыя формы.

РЫСЬ (Felis lynx), выгляд драпежнага звера роду котак. Даўжыня цела 82-105 гл, хваста 20-31 гл; маса 10-20 кг. Тулава кароткае, шчыльнае, на высокіх моцных нагах. Па баках галавы развітыя шырокія бакі, а на кончыках вушэй - пэндзлікі. Характэрнай прыкметай рысі з'яўляецца обрубленный на канцы, кароткі хвост. Зімовая поўсць густая, мяккая, афарбоўка ад палево-дымчатай да іржава-чырванаватай, з выяўленай плямістасцю на спіне, баках і нагах.

Рысь распаўсюджаная ў Еўразіі і Паўночнай Амерыкі. У Расіі сустракаецца ў паўночных раёнах Еўрапейскай часткі, амаль па ўсёй Сібіры (акрамя тундры) і на Далёкім Усходзе. Рысь аддае перавагу сяліцца ў глухіх іглічных лясах з падлескам і зараснікамі ветралому. Выдатна плавае і лазает па дрэвах і скалам. У выпадку недахопу корму можа міграваць на значныя адлегласці (часцей за ўсё падчас скарачэння колькасці зайцаў-белякоў). Палюе таксама на цецеруковых птушак, лісіц, янотападобных сабак і іншых некрупных звяроў. Здабычу подкарауливает у засадзе каля сцежак і вадапояў, з незвычайна асцярожнасцю прыглушвае, а затым наганяе вялікімі скачкамі. Для капытных небяспечная ўзімку, калі тыя гразнуць у глыбокім снегу.

Спарванне адбываецца ў канцы зімы або ранняй увесну. Цяжарнасць доўжыцца каля 2,5 месяцаў. У кодле звычайна бывае 2-3 кацяняці (становяцца відушчым на 12 дзень). Сховішчам служыць логавішча пад каранямі дрэў, яма, невялікая земляная пячора або расколіна ў скалах. У выхаванні нашчадства ўдзельнічаюць абодва бацькі. Рысь мае некаторае прамысловае значэнне (мех). У горах Сярэдняй Азіі і Казахстана сустракаецца туркестанская рысь (Felis lynx isabellina). Рысь, насялялую ў Паўночнай Амерыцы, часам вылучаюць у самастойны выгляд (Felis canadensis). Акрамя таго, у паўднёвых раёнах Паўночнай Амерыкі распаўсюджаная рудая рысь (Felis rufus). Пиринейский падвід - іспанская рысь (Felis lynx pardina), якая насяляе цэнтральныя і паўднёвыя раёны Іспаніі і Партугаліі, знаходзіцца пад пагрозай знішчэння

ЛАСКА (Mustela nivalis), драпежнае млекопитающее сямейства куньих. Даўжыня цела 11-26 гл, хваста 5-9 гл; маса 40-100 г. Характэрныя прыкметы: тонкае, выцягнутае, гнуткае тулава, кароткі хвост. Улетку спіна ласкі светла-бурая, пуза белае або жаўтлявае, узімку на поўначы арэала ўся снежна-белая.

Ласка распаўсюджаная ў Еўразіі і Паўночнай Амерыцы. Яна насяляе ў раёнах, дзе шматлікія мышевидные грызуны - на палях, хмызняках, узлесках і ўскраінах паселішчаў. Сілкуючыся пераважна дробнымі грызунамі, ласка забівае іх нават больш, чым можа з'есці. Біялогія размнажэння вывучаная нядосыць. Мабыць, цяжарнасць доўжыцца ад 4 да 8 тыдняў. У кодле ад 3 да 10 дзіцянятаў (звычайна 4-7).

.

КАБАН (дзікі свіння, вяпрук; Sus scrofa), нежвачное парнакапытнае млекопитающее сямейства свінняў; утворыць больш 25 падвідаў. Даўжыня 130-175 гл, маса 60-150 кг. Кабан незвычайна зменлівы па памерах і прапорцыям. Галава вялікая, клінавата выцягнутая наперад. Вушы доўгія і шырокія, вочы маленькія, лыч з пятачком. Цела пакрыта пругкім шчаціннем, узімку даўжэйшай і густы, з подпушью. На спіне шчацінне ўтворыць грэбень, які тапырыцца пры ўзрушанасці жывёліны. Афарбоўка ад светла-бурай да амаль чорнай. Парасяты паласатыя.

Кабан распаўсюджаны ў Паўночнай Афрыцы (амаль знішчаны) і ў Еўразіі - ад Заходняй Еўропы да Далёкага Ўсходу, да поўдня ад шырыні Санкт-Пецярбурга. Жывёліна акліматызавана ў шэрагу краін Амерыкі. Месцы яго пасялення разнастайныя - ад цёмнахваёвай тайгі і гор, да трапічных лясоў і пустэльняў. Галоўным фактарам, абмяжоўвалым распаўсюджванне кабана на поўначы і ў Сібіры, з'яўляецца глыбіня снежнага покрыва і працягласць снежнага перыяду. Снег абмяжоўвае перамяшчэнне кабаноў, робячы іх уразлівымі для драпежнікаў і абцяжарваючы пошук корму.

Кабан вядзе статкавую выяву жыцця. Улетку статак выходзіць на кармленне перад заходам сонца і жирует давідна. З наступам халадоў перыяд актыўнасці перамяшчаецца на дзённыя гадзіны. Жывёліна можа здзяйсняць у пошуках ежы, а таксама ратуючыся ад лясных пажараў і іншых стыхійных бядот, працяглыя міграцыі.

Кабан усёедны, ён сілкуецца карэнішчамі, клубнямі і каранямі раслін, плёнам, арэхамі, ягадамі, а таксама зялёнымі часткамі раслін, казуркамі і дробнымі жывёлінамі - малюскамі, рыбай, грызунамі, насекомоядными, птушкамі. У сярэднім да двух трацін корму кабан здабывае з глебы з дапамогай капання. Памеры ўчастку пасялення залежаць ад колькасці кормаў і абароненасці ўгоддзяў. У межах пасялення знаходзяцца ляжня і купальня (паглыбленні або ямы, напоўненыя вадой або брудам). Асабліва інтэнсіўна звер купаецца ў спякоту.

^ Гон бывае ў лістападзе-студзені. Самцы выганяюць з статкаў кабанчиков-свінчаў і, пераследваючы самак, ганяюць іх па крузе. Самцы ўступаюць у жорсткія бойкі, і часта бываюць моцна знясіленыя і зраненыя. Гон часам бывае два разу ў год. Працягласць цяжарнасці 124-140 сутак. У сярэднім нараджаецца 4-6 парасятаў, часам да 12. Маці корміць парасятаў 2,5-3,5 месяца. Ужо ў тыднёвым узросце тыя пачынаюць карміцца самі. Асноўны натуральны вораг кабана - воўк. Асабліва вялікія страты драпежнік наносіць зверу ў многоснежные зімы, але самотныя ваўкі параўнальна рэдка нападаюць на старых самцоў. Кабан - родапачынальнік свінні хатняй. Ён з'яўляецца аб'ектам паляўнічай здабычы.

ВЫСАКАРОДНЫ АЛЕНЬ (Cervus elaphus), парнакапытнае млекопитающее сямейства аленяў; мае шмат падвідаў, раней якія лічыліся самастойнымі выглядамі, і што адрозніваюцца будынкам і даўжынёй цела, рогаў, а таксама дэталямі афарбоўкі (еўрапейскі алень, брудзіў, изюбрь, вапити, тугайный алень, кашмирский алень). Высакародны алень распаўсюджаны ў Еўропе (выключаючы поўнача-усход), Азіі (выключаючы поўнач), умераным поясе Паўночнай Амерыкі і ў Паўночнай Афрыцы, акліматызаваны ў Аўстраліі, Новай Зеландыі і Паўднёвай Амерыцы. Ён насяляе галоўнай выявай у шырокалісцевых, тайговых і субтрапічных лясах, дзе прытрымваецца высечак і палян з маладым падростам і багатым травастоем; паднімаецца ў горы да альпійскага пояса.

У розных частках арэала алені адрозніваюцца сваімі памерамі: у Сібіры яны могуць мець вышыню ў карку больш 1,5 м і дасягаць вагі 340 кг, а ў Сярэдняй Азіі алені маюць вышыню 60-80 гл і важаць не больш 70-100 кг. У самца галінастыя рогі, летні мех жывёлін без плям.

Высакародны алень трымаецца групамі. Статак звычайна ў 3-6 галоваў складаецца з самкі і яе нашчадства за некалькі гадоў. Самцы вялікую частку часу праводзяць па адзіночцы або невялікімі групамі. Часам утворацца зімовыя статкі да дваццаці і больш галоваў. На раўнінах алені оседлы, узімку здзяйсняюць толькі невялікія перамяшчэнні на малоснежные ўчасткі і ўлетку змяняюць пашы. У горах жывёліны больш мігруюць у пошуках ежы.

Карма разнастайныя. Там, дзе зіма малоснежная, травяністая расліннасць круглы год мае вялікае значэнне ў сілкаванні аленяў. Найбольшую ролю ў рацыёне гуляюць траву, асабліва ўвесну і ў пачатку лета, а таксама галіны і лістота дрэў, гушчару дрэўна-хмызняковых раслін, чым іглічных. Нярэдка алені сілкуюцца жалудам, розным арэхам і грыбам. У большасці месцаў наведваюць водныя і сухія солонцы, дзе ліжуць выхады солі, грызуць зямлю або лёд, багаты мінеральнымі ўгнаеннямі. Большасць выглядаў улетку пасецца раніцай і пад вечар (тугайский алень - уначы), а ўзімку пасуцца вялікую частку сутак.

Гушчару алені скідаюць рогі ў сакавіку-красавіку, але некаторыя выгляды ў студзені-лютым. Пасля скідання адразу жа пачынаюць развівацца новыя рогі - панты, пакрытыя далікатнай скурай з аксаміцістай поўсцю. Гон адбываецца ўвосень. Пачатак яго пазначаецца гучным, хрыплым і адрывістым ровам самцоў, чымсьці якія нагадваюць гукі трубы. У гэты перыяд самцы выбіваюць нагамі зямлю (такія пляцоўкі завуць кропкамі). Падчас гона паміж самцамі часта ўспыхваюць канфлікты, звычайна якія з'яўляюцца толькі дэманстрацыяй сілы. Самцы б'юць рогамі кусты і дрэвы, гучна выюць і неўзабаве расходзяцца. Аднак вядомыя выпадкі, калі падчас сур'ёзных сутыкненняў абломваліся рогі, і адзін з байцоў атрымоўваў сур'ёзныя траўмы. Як правіла, вакол самца збіраецца гарэм 2-3 самкі, часам да 20. У разгар гона самцы п'юць шмат воды, часта валяюцца ў брудзе. Цяжарнасць доўжыцца 8,5 месяцаў, народзіцца адзін, у выключных выпадках два аленяняці, якія доўгі час не растаюцца з маці. Асноўны вораг аленяў - воўк. Сталых аленяў ваўкі пераследваюць зграяй, адзінкаваму ваўку зладзіцца з моцным самцом немагчыма. На маладняк нападаюць шматлікія драпежнікі.

Высакародны алень - аб'ект палявання (мяса, скура, рогі); у шэрагу месцаў паляванне забароненая. Восем падвідаў занесеныя ў Міжнародную Чырвоную кнігу. Маралов і изюбрей разводзяць у аленегадоўчых гаспадарках, ім штогод спілоўваюць маладыя рогі - панты.

ВАВЁРКІ (Sciurus, Linnaes), род грызуноў сямейства вавёрчыных; уключае каля 29 выглядаў, насялялых у лясах Еўразіі, Паўночнай Амерыкі і поўначы Паўднёвай Амерыкі. У розных частках арэала вавёркі выглядаюць па-рознаму. Даўжыня цела сталых звяркоў 20-30 гл, вага ад 200 г да кілаграма. Хвост доўгі, пышны, вушкі вялікія, у шматлікіх выглядаў упрыгожаныя пэндзлікамі. Афарбоўка меха розных вавёрак у розныя сезоны можа быць розных адценняў рудага і шэрага колеру і нават амаль чорнай.

У Расіі насяляе два асноўных выгляду: звычайная вавёрка, або векша (Sciurus vulgaris), і каўказская, або персідская вавёрка (Sciurus anomalus), насялялая ў лясах Паўночнага Каўказа. Палескі падвід векши, які адрозніваецца адмысловым чырванаватым адценнем меха, з канца 1960-х гадоў мігруе ў Расію і выцясняе мясцовых вавёрак з рудаватым адценнем кажушка і больш каштоўным мехам. Крыжуюцца яны лёгка, у нашчадстве пераважаюць чырванаватыя адценні афарбоўкі.

У прыродзе вавёркі ўладкоўваюць свае гнёзды ў дуплах дрэвах, часам на галінках хвой і ялей. Гняздо вавёрак (гайно) шарападобнай формы, з бакавым уваходам, зроблена з дробных галінак і луба. Корм звяркі здабываюць на дрэвах і на зямлі. У іх рацыён уваходзяць салодкія ягады, грыбы, арэхі, жалуды, насенне іглічных дрэў, іх ныркі ("хваёвыя пальчыкі"). Не грэбуюць і казуркамі, яйкамі птушачак. Пік актыўнасці прыходзіцца на ранішнія і вячэрнія гадзіны. На зіму не засынаюць, робяць харчы.

Самец і самочка пражываюць паасобна, і самка строга ахоўвае сваю тэрыторыю. Перыяд гона ў самак, пачынальна з 2-3-летняга ўзросту, бывае двойчы ў год: у лютым-сакавіку і чэрвені-ліпені. Цечка доўжыцца 2 тыдні. Шлюбныя гульні пачынаюцца з заляцанняў, сумесных прабежак па дрэвах. Пасля некалькіх дзён сумеснага пражывання ў гняздзе самка праганяе самца. Пры ўтрыманні ў няволі клеткі самцоў і самак аб'ядноўваюць агульным калідорам. Працягласць цяжарнасці 35-40 сутак. Кодла складаецца з 3-4 бельчат, цалкам бездапаможных, голых і сляпых. Шэрстка расце з 14 сутак, вочкі адчыняюцца на 30-32 суткі. Вавёркі - адданыя маці. Малаком кормяць да 1,5 месяцаў. На 6 тыдню дзіцяняты отваживаются на першае падарожжа за межы гнязда, да 11 месяцам дзіцяняты самастойныя і іх трэба адсаджваць ад маці. Мякінай сталасці дасягаюць у 8-12 месяцаў.

У прыродзе вавёркі, нягледзячы на то што самі практычна не хварэюць, з'яўляюцца носьбітамі небяспечных інфекцый - энцефалита, тулярэміі, рожыстай інфекцыі. У няволі вавёркі жывуць у сярэднім 5 гадоў. Для шэрагу выглядаў характэрныя далёкія міграцыі, для якіх звяркі аб'ядноўваюцца ў вялікія групы (франтавой працягласцю 100-300 км). Пры перамяшчэнні хуткасць 3-4 км у гадзіну, шматлікія асобіны гінуць. Пры руху вавёркі фарсіруюць водныя перашкоды, заходзяць нават у тундру. Векша ў Расіі - аб'ект пушной здабычы. Даўней яе скурка служыла на Русі грашовай адзінкай.

ТУР (першабытны бык, Bos primigenius), выгляд парнакапытнага жывёліны сямействы полорогих, цалкам вымерлае ў выніку гаспадарчай дзейнасці чалавека і інтэнсіўнага палявання; продак еўрапейскага буйнага рагатага быдла. Тур жыл са второйй паловы чацвярцічнага перыяду ў лесастэпах і стэпах Усходняга паўшар'я.

Гэта быў прыгожы і магутны звер з мускулістым, стройным целам вышынёй у карку каля 170-180 гл і масай да 800 кг. Высока пасаджаная галава была ўвянчаная доўгімі вострымі рогамі. Афарбоўка сталых самцоў была чорнай, з вузкім белым "рамянём" уздоўж спіны, а самак і маладых жывёлін - рудавата-бурай. Хоць апошнія туры дажывалі свае дні ў лясах, раней гэтыя быкі трымаліся ў асноўным у лесастэпы, а нярэдка захадзілі і ў стэпы. У лясы жа яны, верагодна, откочевывали толькі ўзімку. Сілкаваліся туры травой, уцёкамі і лісцем дрэў і хмызнякоў. Гон прыходзіўся ў іх на восень, а цяляты з'яўляліся ўвесну. Жылі туры невялікімі групамі або ў адзіночку, а на зіму аб'ядноўваліся ў буйнейшыя статкі.

Натуральных ворагаў у тураў не было. Гэтыя моцныя і агрэсіўныя жывёліны лёгка спраўляліся з любым драпежнікам. У гістарычны час тур сустракаўся амаль па ўсёй Еўропе, а таксама ў Паўночнай Афрыцы, Малой Азіі і на Каўказе. У Афрыцы гэты пышны звер быў знішчаны яшчэ ў трэцім тысячагоддзі да н. э., у Месапатаміі - прыкладна да 600 г. да н. э. У Цэнтральнай Еўропе туры захаваліся значна даўжэй. Іх знікненне тут супала з інтэнсіўнымі рубкамі лясоў у 9-11 стагоддзях. У 12 стагоддзі туры яшчэ сустракаліся ў басейне Дняпра. У то час іх актыўна нішчылі. Запісы аб няпростым і небяспечным паляванні на дзікіх быкоў пакінуў Уладзімір Манамах.

Да 1400 году туры насялялі толькі ў адносна маланаселеных і цяжкадаступных лясах Польшчы і Літвы. Тут яны былі ўзятыя пад ахову закона і жылі як паркавыя жывёліны ў каралеўскіх угоддзях. У 1599 году ў каралеўскім лесу ў 50 км ад Варшавы яшчэ насяляла маленькі статак тураў - 24 асобіны. Да 1602 году ў гэтым статку засталося ўсяго 4 звера, а ў 1627 году загінуў апошні тур на Зямлі. Гэтыя быкі ў старажытнасці сталі родапачынальнікамі розных парод буйнага рагатага быдла.

ЗУБР (Bison bonasus), парнакапытнае млекопитающее роду зубраў подсемейства быкоў. Даўжыня зубра да 3 м, маса да 900 кг (часам да 1,2 т). У зубраў кароткія, тоўстыя і вострыя рогі; высокая гарбом карак; спусцістая спіна; густая грыва і барада з доўгіх валасоў. Зубр аддае перавагу сяліцца ў лясных і лесастэпавых раёнах з адносна мяккім кліматам. У лясах прытрымваецца разрэджаных участкаў, якія мяжуюць з палянамі і лугамі. Жыве невялікімі групамі, у склад якіх уваходзяць самкі з цялятамі, маладняк і сталыя самцы. Рухі зубра лёгкія і хуткія. Ён можа вельмі хутка скакаць наўскач, лёгка пераадольваючы плот вышынёй 2 м і спрытна перамяшчаючыся па стромкіх схілах. Голас зубра - адрывістае нягучнае хрюканье, пры раздражненні - буркатанне, пры спалоху - фыркание.

Зубр пасецца на палянах раніцай і ўвечар, а сярэдзіну дня праводзіць на ляжні ў лёску, перажоўваючы жованку. Сілкуецца травой, а таксама лісцем і галінкамі. Амаль усюды ў зімовы перыяд зубры выкарыстаюць штучны падкорм з сена, рэгулярна ходзяць на солонцы.

^ Гон адбываецца ў жніўні і верасні. У перыяд гона сталыя быкі далучаюцца да статкаў самак, выганяючы падлеткаў. Вакол іх утворыцца гарэм ад 2 да 6 кароў. Жывёліны ў гэты перыяд нярэдка дзяруцца. Баі адбываюцца рэдка, але могуць скончыцца і згубай аднаго з супернікаў. Цяжарнасць доўжыцца 262-267 сутак. Дзіцяня мае масу 22-23 кг. Праз гадзіну пасля родаў ён ужо можа стаяць на нагах. Маці корміць цяля малаком 5-12 месяцаў. Натуральных ворагаў практычна няма. Толькі ваўкі зрэдку нападаюць на яго маладняк. Акрамя таго зубр можа стаць ахвярай эпизоотий ящура і сібірскай язвы.

Зубр насяляў у лясах Еўропы. Па меры засялення чалавекам усё большай прасторы адыходзіў у глухія гушчары. Апошнія вольныя зубры на Каўказе і ў Белавежскай пушчы былі знішчаныя падчас першай сусветнай вайны і грамадзянскай вайны ў Расіі ў першай чвэрці 20 стагоддзі. На той перыяд захаваўся толькі ў заапарках (48 галоваў). Для аднаўлення і падтрыманні пагалоўя ў шматлікіх краінах створаныя гадавальнікі (у Расіі Цэнтральны зубровый гадавальнік у Приокско-Террасном запаведніку). У канцы 1980-х гадоў у свеце налічвалася каля 2900 чыстакроўных зубраў, з іх каля 1500 знаходзілася на вольным утрыманні; каля 1000 зубраў - у СССР, галоўнай выявай на Паўночным Каўказе і ў Беларусі (у Белавежскай пушчы). Занесены ў Міжнародную Чырвоную кнігу. Гібрыд зубра з бізонам - зубробизон.




Похожие:

Тэма ўроку: \" жывёльны свет Беларусі\" iconТэма : тыпы раслінасці Беларусі Клас: 9 Месца правядзення: кабінет геаграфіі Тып уроку: камбінаваны Задачы ўроку
Развіваць уменне адрозівацьтыпы раслінасці на Беларусі, а таксама тыпы балот па характару жыўлення І раслінасці
Тэма ўроку: \" жывёльны свет Беларусі\" iconТэма: "Транспарт Беларусі" Нумар вучэбнага элемента (ВЭ)
Беларусі. Вызначыць, у чым заключаюцца ІХ асаблівасці І назначэнне. Выявіць на карце галоўныя чыгункі шыротнага І мерыдыяльнага накірунку,...
Тэма ўроку: \" жывёльны свет Беларусі\" iconТэма:"Жыццё І творчая дзейнасць Ф. Скарыны" Мэта: садзейнічаць спасціжэнню навучэнцамі шмат
Шмат славутых сыноў І дачок узгадавала зямля Беларусі. Зоркай найпершай велічыні сярод ІХ ззяе імя Ф. Скарыны
Тэма ўроку: \" жывёльны свет Беларусі\" iconТэма : Асаблівасці адлюстравання Зямлі на глобусе. Градусная сетка Клас: 6 Месца правядзення: кабінет геаграфіі Тып уроку: камбінаваны Задачы ўроку
Развіваць уменне знаходзіць І адрозніваць паралелі І мерыдыяны, выдзяляць паўшар’і, а таксама вызначаць маштаб на глобусе
Тэма ўроку: \" жывёльны свет Беларусі\" iconМадэль-праект урока па прадмету “Чалавек І свет”
Месца ўрока—дванаццаты ўрок па раздзеле “Гісторыя Беларусі ў паданнях, падзеях, імёнах”
Тэма ўроку: \" жывёльны свет Беларусі\" iconПлан-конспект уроку фізичної культури з елементами футболу для учнів 4-го класу. Тема уроку : Чарівний світ футболу. Завдання уроку
Шикування, привітання, рапорт, повідомлення завдань уроку. Техніка безпеки на уроці
Тэма ўроку: \" жывёльны свет Беларусі\" iconТэма: Рэальна-жыццевая аснова апавядання Г. Далідовіча “Страта” Мэта
Стасем І міцем Бокуцем; назапашваць матэрыял для аналізу вобраза навічка-пяцікласніка Міці(падрабязнае дэталёвае апісанне яго знешнасці,...
Тэма ўроку: \" жывёльны свет Беларусі\" iconТэма: Урок- абагульненне па тэме “Простая мова” Мэта
Мэта: абагуліць веды аб простай мове, умець выдзяляць яе на пісьме І ў вуснай мове; развіваць памяць, мысленне, пунктуацыйныя навыкі,...
Тэма ўроку: \" жывёльны свет Беларусі\" iconТэма: Звонкія І глухія, шыпячыя І свісцячыя зычныя гукі. Мэта
Мэта: Фарміраваць у вучняў уменні адрозніваць звонкія ад глухіх, свісцячых ад шыпячых; развіваць уменні правільнага вымаўлення звонкіх...
Тэма ўроку: \" жывёльны свет Беларусі\" iconСветофор три цвета есть у светофора. Они понятны для шофера: Красный свет — проезда нет, Желтый — будь готов к пути, а зеленый свет — кати!

Разместите кнопку на своём сайте:
Документы


База данных защищена авторским правом ©lib2.podelise.ru 2000-2013
При копировании материала обязательно указание активной ссылки открытой для индексации.
обратиться к администрации
Документы